Eindelijk wordt de aangetekende elektronische zending – aangetekende e-mail – op Wikipedia in een adem genoemd met de ‘normale’ aangetekende zending. Aangetekend B.V. heeft daar als pioniers sinds 2011 en als enige Nederlandse QTSP voor deze vertrouwensdienst een rol in gespeeld. Want dat was 10 jaar geleden toen wij hiermee startten wel anders, wij kwamen met een niet bestaande dienst in een niet bestaande markt met als missie mensen te overtuigen dat de digitale variant veel beter is. Dat is – gezien de tekst op de Wikipedia-pagina goed gelukt, en daar zijn we best een beetje trots op.
Aangetekende elektronische zending
Sinds 2008 is er op Wikipedia een pagina te vinden over aangetekende zending. Nu is daar ook een hoofdstuk over de aangetekende elektronische zending – in andere woorden: aangetekend mailen – aan toegevoegd. Wat viel ons op?
Normaal aangetekend verzenden
Normale aangetekende post voldoet nog steeds maar beperkt aan de afleversnelheid en -betrouwbaarheid nodig voor fatale termijnen, zo blijkt uit een onderzoek onder 1.300 leden van de Orde van Advocaten Oost-Brabant. Advocaten lossen dit op door dezelfde stukken via meerdere kanalen te versturen. Bovendien zijn de kosten van normale aangetekende post fors gestegen per 1 januari. Voor een papieren aangetekende zending betaal je 9,05 euro binnen Nederland, naar het buitenland is dat maar liefst 12,55 euro.
eIDAS-verordening
Verder lezen we op de Wikipedia-pagina dat op 23 juli 2014 de Europese Unie de eIDAS-verordening aannam. Dit verankerde wettelijk de mogelijkheid om elektronische aangetekende zendingen te versturen, voor alle Europese lidstaten. Deze verordening schept een juridisch kader voor elektronische transacties en vergroot het vertrouwen in elektronische transacties op de interne Europese markt. Dankzij deze wetgeving kregen elektronische aangetekende zendingen dezelfde juridische waarde als hun papieren of fysieke equivalent, zolang ze aan de juiste voorwaarden voldoen.
Pioniers
Aangetekend B.V. heeft als pioniers sinds 2011 en als enige Nederlandse QTSP een rol gespeeld in het op de kaart zetten van de aangetekende elektronische zending. Zo voldoen wij met Aangetekend Mailen (Plus) een van de vijf vertrouwensdiensten conform deze eIDAS-Verordening. Het gaat bij een eIDAS-gekwalificeerde e-mail vooral om de identificatie van zowel zender als ontvanger en een nog zorgvuldiger wijze van transport van de email. En op 24 maart 2020 verscheen Aangetekend B.V. op de lijst van qualified Trust Service Providers, een langverwachte status die tot nu toe was voorbehouden aan een klein aantal grote organisaties. En daar zijn we best een beetje trots op.
Nieuwsgierig?
Wil je eens verder praten over wat onze digitale postbodes voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.